06-30569101

info@praktijkpit.com

levenspad naar gezondheid met voetreflexmassage

Algemene richtlijnen voor gezonde voeding

Posted on:

17 februari 2019

Posted in:

Gezondheid

Gezonde voeding 

Over gezonde voeding wordt ontzettend veel over gesproken, geschreven, geblogd en in TV programma’s wordt er aandacht aan besteed. Onlangs keek ik naar Expeditie Robinson en daarin vond ik het opvallend dat deelnemers vertelden dat een groot deel van het gesprek over ‘eten’ gaat (wat er in dit geval niet is). Voeding is zo elementair voor ons leven, dat het ook heel belangrijk is. ‘Je bent wie je eet’ geeft dit ook mooi aan.

Er bestaan veel verschillende diëten. Welk dieet past bij jou en welk dieet niet? En hoe hou je je ‘dieet’ vast. Maar je leest ook vaak dat ‘diëten niet helpt’. Ik ben van mening dat ‘het’ dieet niet bestaat. Het kan zelfs zo zijn, dat op het ene moment sinaasappels wel goed voor je zijn, maar op het andere moment niet. Het gaat vooral om ‘voelen’ waar je je lekker bij voelt. Word je moe van bepaald eten, een opgeblazen buik, word je winderig, krijg je obstipatie of juist diarree, onderzoek dan wat je gegeten hebt en kijk of je dit eten weg kan laten.

Hoe kun je veranderen?

Wanneer je werkelijk wat aan je eten wil veranderen, dan is het zaak de knop in je hoofd om te zetten en een gezonde leefstijl aan te nemen. Niet voor even….. maar voor altijd. Een gezonde leefstijl waarin je lekker eten combineert met gezond eten. Waarin je jezelf af en toe toestaat te zondigen met een gebakje of een zak friet. Een voedingspatroon met veel afwisseling. Hoeveel mensen ontbijten niet jaar in jaar uit met een boterham met kaas, en nemen elke dag 2 boterhammen met kaas en worst naar hun werk! Dit is géén afwisseling. Dit is véél te eenzijdig. Maar tegelijk ook makkelijk en bekend. Je moet alternatieven weten om te kunnen veranderen. Hieronder vind je een aantal algemene voedingstips voor een gezonde leefstijl. Wanneer je daar al mee aan de slag gaat, dan ben je een stapje verder. Vaak betekent dit dat het roer omgegooid moet worden. Vooral in het begin kan dit een zoektocht betekenen naar ándere produkten. De meeste supermarkten weten inmiddels ook dat een gezonde ‘leefstijl’ in is, dus je hoeft niet naar een eco-winkel. Kijk in de supermarkt of een natuurvoedingwinkel , draai pakjes om, kijk wat erin zit en gebruik zoveel mogelijk vers!

Geniet van je veranderende levensstijl en de energie die je hiervan krijgt.

 

Wat is gezonde voeding?

In dit artikel schrijf ik een aantal algemene zaken over gezonde voeding:

Water en drinken.

Het menselijk lichaam bestaat voor 70% uit water. Een tekort aan water kan dehydratie en stress veroorzaken, maar ook vermoeidheid, depressies en onzekerheid.
Advies: Voor een volwassene wordt 1,5 liter geadviseerd, voor een kind 1 liter. Zet gewoon flessen water in huis, in de auto etc neer, waardoor je constant gestimuleerd wordt te drinken.
Het water moet bij voorkeur lauw zijn. Maar ook wordt geadviseerd om warm tot heet water te drinken. 2 warme glazen water bij het opstaan doen vaak wonderen bij obstipatie en andere spijsverteringsklachten. Koude dranken geven de spijsverteringsorganen een schok en het kost extra energie om deze dranken op lichaamstemperatuur te krijgen.
Drink daarnaast ook ander dranken zoals: kruidenthee, groene thee, diksap, puur vruchtensap en groentesappen (liefst in de blender zodat alles er nog in zit), roosvicee op basis van alleen vruchtensuiker.
geen: Siropen met suiker of zoetstoffen, cola, frisdrank met prik en suiker, roosvicee met suiker, gewone thee met suiker, dranken met ijsklontjes. Probeer koffie te beperken tot 2 a 3 kopjes per dag en drink er liefst water naast. Vermijd zoetstoffen! Dit is geen goed alternatief en kan voor veel gezondheidsklachten zorgen.

Groenten en fruit

In groenten zitten mineralen die essentieel zijn voor ons lichaam. Verder bevatten ze vitaminen, sporenelementen en vezels. Ze bevatten veel water en zijn dus ook reinigend voor het lichaam.
Advies: een kind heeft 200 gram groenten per dag nodig. Een volwassene 450 gram.
Bij voorkeur kort gekookt of gestoomd. Niet teveel rauwkost (zeker niet in de winter) omdat dit koud is en het lichaam al zoveel koud eten te verwerken krijgt. Heb je moeite met fruit, doe het dan in de blender. Het liefst fruit op kamer temperatuur. Hier kunnen noten, zaden, musli aan toegevoegd worden. Hierdoor onstaat een lobbig papje wat heerlijk als ontbijt of tussendoortje naar binnen gelepeld kan worden.

Volle koolhydraten

Als de koolhydraten nog hun vlies bevatten heten ze volle koolhydraten. In dit vlies zitten veel (B) vitamines, mineralen en voedingsvezels die we nodig hebben om de darmwand te borstelen en de stoelgang te vergemakkelijken. Volle koolhydraten hebben als voordeel dat ze langzaam omgezet worden in glucose en geen extreme aanval doen op de bloedsuikerspiegel.
Advies: volkorenbrood (probeer ook eens ander granen zoals maisbrood, spelt, boekweit, zonnepit etc), volkorenpasta, langkokende rijst in vlies (45 minuten kooktijd, dus niet de 8-minuten zilvervliesrijst), volkorenkoekje etc.
Geen: witte pasta’s, witte rijst en witbrood.

Vetten

Essentiele vetzuren (Omega 3 en 6, dit zijn zuren die het lichaam niet zelf kan aanmaken)
Culturen die veel vette vis eten (Omega 3), staan er bekend om dat hart en vaatziekten er nauwelijks voorkomen. Tevens is in onderzoeken aangetoond dat Omega 3 vetzuren een belangrijke rol spelen in de signaaloverdracht en de ontwikkeling van de hersenen. Een gebrek van deze zuren kan de oorzaak zijn van ADHD (hyperactiviteit) en dyslexie. In dat geval kunnen visolietabletten een verbetering laten zien. Daarnaast zijn de juiste vetten goed voor: het immuunsysteem, hormonen en celwanden.

Advies: Eet minstens twee maal per week vette vis (zalm, makreel, haring, sardines)
Gebruik voor verhitting uitsluitend verzadigde vetten, zoals roomboter of enkelvoudig onverzadigde vetten, zoals olijfolie. Friet bij voorkeur bakken in ossewit. Op brood bij voorkeur roomboter of boter op basis van olijfolie.
Goede visolietabletten bijvoorbeeld Eye Que van Springfield.

Vlees

Eet zo min mogelijk varkensvlees en matig in het algemeen het gebruik van vlees.
Varkensvlees heeft een hoog vetgehalte, een hoog cholesterolgehalte, kan veel groeihormonen bevatten, het histamine gehalte is hoog wat ontsteking bevorderd werkt (ook bv. bij chronische verkoudheden).
Advies: Afwisseling van vlees is belangrijk om niet teveel van dezelfde toxines binnen te krijgen. Vlees geeft ons wel eenvoudig alle essentiële aminozuren, terwijl dat met plantaardige voeding veel meer aandacht vereist. Het nadeel is dat vlees vaak conserveringsmiddelen kan bevatten. Biologisch vlees is zeker aan te raden.
Per week: 3 x vlees, 2 x vis, 2 x vegetarisch.
Neem voor broodbeleg: kip en rund, liefst biologisch.

Zuivel

Eet en drink zo min mogelijk zuivel. Zuivel kan allerlei infecties in het lichaam geven. Het is slijmvormend wat zowel invloed kan hebben op de darmen als op bijvoorbeeld de neusslijmvliezen.
Wanneer er sprake is van: vaak verkouden, en/of hyperactief is en/of regelmatig diaree en/ of huidklachten, kan zuivel hier de veroorzaker van zijn.
Op latere leeftijd kan veel zuivel meer kans geven op botontkalking, omdat de verhouding van belangrijke mineralen in de botten wordt verstoord.
Advies: Indien bovenstaande klachten zich voordoen, probeer dan 4 tot 6 weken alle zuivel weg te laten en kijk of er verbetering optreed.
Indien bovenstaande problemen zich niet voordoen kan per dag 1 glas melk gedronken worden. Beperk kaas tot 1 plakje per dag.
Neem voor nagerecht liever kwark of biogarde (dit kan ‘lekker’ gemaakt worden met diksap en musli of lijnzaad/olie) in plaats van vla en vruchtenyoghurt (veel suiker).

Suikers en aspartaam

Beperk het gebruik van suikers, chocolade, snoep etc. zo veel mogelijk. Er worden in het algemeen veel te veel (geraffineerde riet- of biet) suikers (koolhydraten) genuttigd, met een overschot aan calorieën. Denk daarbij aan zoet broodbeleg, ontbijtkoek, koekjes, snoepjes, frisdranken en sauzen. Hier zitten bovendien vaak geur- kleur en smaakstoffen in. Dit zijn lichaamsvreemde produkten die erg ongezond zijn. Naast de voor de hand liggende suikers zit in voedsel heel veel verborgen suiker, omdat het als conserveermiddel wordt gebruikt.
In veel light producten zit aspartaam. Uit diverse onderzoeken is gebleken dat dit erg schadelijk is voor de gezondheid.
Hyperactieve kinderen en/of kinderen die snel geprikkeld zijn of niet lekker in hun vel zitten, kunnen ook zeer gebaat zijn bij het terugbrengen van de hoeveelheid suikers en chemische suikervervangende produkten.
Zo had ik een keer een client met migraine, die door het weglaten van de zoetjes géén hoofdpijn meer had. Bij een andere client werd de stoelgang veel beter.

Advies: Laat je kind zo min mogelijk snoepen. In natuurzaken zijn producten te verkrijgen op basis van natuurlijke suiker (vruchtensuiker, honing etc.), zoals müslikoeken, honingkoek, sultanas etc.
Tip voor broodbeleg: pindakaas (meestal zonder suiker), pindakaas/rozijnenpasta, appel/perenstroop, honing, jam zonder suiker. Ook zijn er lekkere snoepjes zonder geraffineerde suikers verkrijgbaar in reformzaken. Veel kinderen vinden noten, rozijnen, worteltjes of een bakje fruit een lekkere vervanging voor snoep.
Géén lightprodukten: hier is schadelijke zoetstoffen aan toegevoegd.

Vitamines

Neem een goede multivitamine/mineralen complex van een bekend merk als AOV of Orthica. Dit zijn natuurlijke vitamines en hier zijn geen kunstmatige stoffen aan toegevoegd.

Warm of koud eten

Ook hier is veel over geschreven. Met name in de chinese voedingsleer. De een zegt dat koud eten niet gezond is omdat het lichaam dit eten op temperatuur moet brengen en dat kost energie. De ander zegt dat koud eten juist goed is voor het afkoelende effect. Wil je een heel klein beetje richting hebben (al is dit echt kort door de bocht): pas je aan de seizoenen aan. Dus salade en rauwkost in de zomer en warm eten in de winter.

Als algemene tip bij spijsverteringsklachten: Neem 2 a 3 warme maaltijden bij spijsverteringsklachten zoals obstipatie, opgeblazen gevoel, winderigheid. In de ochtend kan de maaltijd bestaan uit warme pap van bijvoorbeeld: verschillende soorten granen zoals boekweit, havermout, spelt, rogge, maïsvlokken, rijstvlokken etc. Deze kunnen in water of kokos/ rijstemelk gekookt worden en op smaak gebracht worden met bv. tutti frutti en/of zonnebloempitten die meegekookt worden. Ook kan er bv. kaneel aan toegevoegd worden. De pap kan voor meerdere dagen gekookt worden en in de koelkast bewaard worden. Laat je over smaken adviseren bij de natuurvoedingwinkel. Let op: er is maar weinig droog graan nodig voor een flinke bord pap.

Voor de middag wordt in variatie op brood vooral soep geadviseerd. Liefst zelfgemaakte soep zonder conserveringsmiddelen.

Seizoenseten

Wanneer we kijken naar de evolutie dan hadden onze voorouders het maar te doen met de voeding die er op dat moment was. Nu kunnen we het hele jaar door alles krijgen. Probeer zoveel mogelijk groente te eten van eigen bodem (uit Nederland dus en het liefst regionaal ivm de transportkosten/energie). Deze groente gaat met de seizoenen mee. De meeste groenten en ook sommige fruitsoorten zijn wel het hele jaar door te krijgen, maar dan komt het niet uit Nederland.

Waar kun je deze producten kopen

In natuurvoedingwinkels kan je bovenstaande producten kopen. Maar ook steeds meer supermarkten hebben een breed aanbod van ‘superfood’ en ‘biologische producten’.

En tot slot: Neem vooral de tijd voor de maaltijd en je tafelgenoten, neem kleine hapjes, goed kauwen (het eten moet een papje worden dat je drinkt) en doe geen ander werk tijdens het eten

en geniet ervan !

Er kunnen géén rechten aan dit artikel aan worden ontleend.